Wyszukiwarka
minitarty z bakłażana i ziemniaków
- 3 duże woskowe ziemniaki pokrojone w plasterki
- 1 bakłażan pokrojony w palstry
- 1 cukinia pokrojona w plastry
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula drobno posiekana
- 1 łyżeczka nasion kminku
- 1 zielona papryka pokrojona w kostkę
- 200 g posiekanych pomidorów bez skórki i gniazd nasiennych
- 2 łyżki swieżo posiekanej bazylii
- 200 g mozarelli pokrojonej w plasterki
- 200 g pieczarek drobno posiekanych
- 60 g bułki tartej
- 2 łyżki startego parmezanu
- Ziemniaki gotować 5 minut. Odcedzić i odstawić
- Cukinię blanszować przez 2-3 minuty, odcedzić i odstawić.
- W małym garnku żeliwnym podgrzać 1 łyżkę oliwy. Podsmażać cebulę przez 2-3 minuty. Dodać paprykę, kminek, pomidory, pieczarki i bazylię. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć przez 30 minut na małym ogniu.
- W tym czasie na pozostałej oliwie smażyć plastry bakłażana z obu stron na złoty kolor
- 6 żeliwnych mini rondelków posmarować oliwą z oliwk. W każdym układać kolejno warstwy ziemniaków, cukinii, bakłażana, mozarelli i sosu pomidorowego
- Wymieszać bułke tartą z parmezanem i posypać minitarty.
- Piec przez 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 ºC