logo kominki Godin Polska
Wyszukiwarka
Szukaj w produktach Godin



minitarty z bakłażana i ziemniaków

garnek żeliwny garnki żeliwne minitarty z bakłażana i ziemniaków
  • 3 duże woskowe ziemniaki pokrojone w plasterki
  • 1 bakłażan pokrojony w palstry
  • 1 cukinia pokrojona w plastry
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 1 łyżeczka nasion kminku
  • 1 zielona papryka pokrojona w kostkę
  • 200 g posiekanych pomidorów bez skórki i gniazd nasiennych
  • 2 łyżki swieżo posiekanej bazylii
  • 200 g mozarelli pokrojonej w plasterki
  • 200 g pieczarek drobno posiekanych
  • 60 g bułki tartej
  • 2 łyżki startego parmezanu
  1. Ziemniaki gotować 5 minut. Odcedzić i odstawić
  2. Cukinię blanszować przez 2-3 minuty, odcedzić i odstawić.
  3. W małym garnku żeliwnym podgrzać 1 łyżkę oliwy. Podsmażać cebulę przez 2-3 minuty. Dodać paprykę, kminek, pomidory, pieczarki i bazylię. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć przez 30 minut na małym ogniu.
  4. W tym czasie na pozostałej oliwie smażyć plastry bakłażana z obu stron na złoty kolor
  5. 6 żeliwnych mini rondelków posmarować oliwą z oliwk. W każdym układać kolejno warstwy ziemniaków, cukinii, bakłażana, mozarelli i sosu pomidorowego
  6. Wymieszać bułke tartą z parmezanem i posypać minitarty.
  7. Piec przez 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 ºC